Fundacja ,,APROBATA” we współpracy z Stowarzyszeniem Projektów Międzynarodowych „INPRO” https://www.goinpro.org/pl/749-2/zrealizowała swój pierwszy projekt w ramach Europejskiego Korpusu Solidarności. Projekt pod hasłem „Wolontariat Międzypokoleniowy – edukujemy, inspirujemy, współpracujemy!” umożliwił 26-letniemi Pawłowi z Rosji przyjazd do Polski na rok, po to, by pomagać naszej Fundacji w bieżących wydarzeniach.

Paweł pracował z nami od marca 2020 roku do lutego 2021.

Dziękujemy Paweł za Twoje zaangażowanie! 🙂

Podczas pobytu w Rzeszowie Paweł szczególnie upodobał sobie naukę języka polskiego, a w ciągu roku osiągnął wspaniałe rezultaty! Swoimi radami na temat procesu nauki języka podzielił się w swoim artykule:

Cześć, mam na imię Paweł. Prawie rok temu przyjechałem do Polski z Rosji na mój projekt wolontariatu Europejskiego Korpusu Solidarności, który odbywa się w Rzeszowie. Przed tą podróżą wyraźnie wiedziałem, że podstawowym aspektem dobrej pracy będzie znajomość języka polskiego . Kilka miesięcy przed wyjazdem zdecydowałem zająć się nauką języka, by choć trochę zrozumieć po przyjeździe do Polski. Zdecydowałem uczyć sam, bez nauczyciela , ponieważ nie miałem na to czasu.

Po przyjeździe do Polski w marcu, już trochę zrozumiałem mowę, mogłem powiedzieć trochę o sobie oraz tworzyć proste zdania. Ale aby móc tu normalnie funkcjonować, zacząłem poświęcać więcej czasu na naukę. Cóż, co jeszcze zrobić, gdy wszystko jest zamknięte na  kwarantannie i siedzisz w domu 🙂

Jak najlepiej to zrobić :

Naucz się alfabetu

W rezultacie-naucz się czytać. Język Polski w przeciwieństwie do rosyjskiego jest językiem bardzo wdzięcznym. Zasada akcentu, jeśli nie ma wyjątków, jest bardzo prosta, a alfabet będzie już znany każdemu, kto kiedykolwiek nauczył się innego języka europejskiego. Kilka dodatkowych liter, kombinacji liter i zasad czytania-i gotowe.

Czytaj codziennie po polsku.

Książki, teksty, komiksy, artykuły-wszystko, byle tylko przynosiło przyjemność. Czytałem różne podręczniki języka polskiego. Chociaż, mówiąc prawdę, nie czytałem zbyt wiele. Lepiej pamiętam, kiedy oglądam wideo lub słucham mowy , ale czytanie pomaga zapamiętać, jak słowa są pisane , co oczywiście pomoże, gdy piszesz te słowa.

Oglądaj filmy w języku polskim.

Filmy, seriale, kreskówki, filmy na Youtube,, telewizja — wszystko! Oglądaj codziennie, Patrz, nie bardzo rozumiejąc, o co chodzi, słuchaj intonacji, przyzwyczajaj się do niej.

Jeżeli już jesteś w Polsce to idź do kina na polskie filmy.

Kontakt

Nawet jako początkujący w języku polskim możesz znaleźć temat, w którym już wiesz, jak coś całkiem pewnie opisać. Może to jakiś twój kolega, o którym już spokojnie możesz powiedzieć, jak się nazywa, gdzie mieszka i jaki ma adres, jak wygląda, co lubi robić. Zacznij od tego. Taka krótka historia zajmie ci mniej niż minutę. Następnego dnia Powiedz to samo i dodaj coś nowego. Na przykład, jaki kolor ma włosy lub kurtkę, czy ma psa i jak się nazywa. Prawdopodobnie zapomniałeś o tym po raz pierwszy. Tak można robić codziennie, co drugi dzień, za każdym razem, jak chcesz poćwiczyć polski. Nie zatrzymuj się na kumplu, opisuj całą rodzinę, swoją pracę, swoje hobby, stary lub nowy film, wiadomości, sytuację w pracy, pogodę — wszystko! Niech ten opis za każdym razem zarasta coraz to nowymi szczegółami.

Oczywiście każdy uczy się języków na swój sposób, ktoś jest szybszy, ktoś nie. Najważniejsze-zaangażuj się i wszystko się ułoży, a jeśli coś nie zadziała, możesz spojrzeć na tłumacza . Też tak robiłem, kiedy pisałem ten tekst … :)Powodzenia!