Terapia w kombinezonach kosmicznych

Terapia realizowana jest w ramach projektu

„Partner Fundacja PZU”.

Indywidualną Terapię ruchem prowadzi doświadczona fizjoterapeutka mgr Monika Kaczor. https://www.facebook.com/profile.php?id=100008342327821

Terapia odbywa się w siedzibie Fundacji na Rzecz Dzieci, Młodzieży i Osób Niepełnosprawnych Parasol, ul. Szarych Szeregów 5, w Rzeszowie. https://www.facebook.com/FundacjaParasolRzeszow

Metoda służy do zwalczania negatywnych efektów braku ruchu, obniżonej siły mięśniowej i sprawności fizycznej. Powstała jako alternatywa do innych mniej efektywnych metod terapii. Jednym z głównych podstaw tej metody jest teoria rozwoju i treningu siły oraz powysiłkowych zmian fizjologicznych i morfo-funkcjonalnych: organizm niepełnosprawnego dziecka jest w czasie ćwiczeń traktowany jak pełnosprawna osoba. Metoda DUNAG 02 jest nowoczesną metodą ćwiczeń w fizjoterapii wykorzystującą wiedzę z zakresu fizjologii treningu i fizjologii wysiłku sportowego. Specjalnie przygotowany strukturalnie program pozwala na przyśpieszenie rozwoju motorycznego indywidualnego pacjenta.

DUNAG 02 jest miękką proprioceptywną, dynamiczną ortezą składającą się z: kamizelki, spodenek, podpór kolanowych i stopnych, między którymi indywidualnie rozmieszczone są elementy ciągnięte i naciągi. Wszystkie wymienione elementy w sposób równoważący, utrudniający, zastępujący, korygujący, jak i wspomagający oddziaływają prioprioceptywnie na układ biomechaniczny pacjenta powodując optymalne ustawienie poszczególnych elementów ciała względem siebie i na tej bazie następuje utrwalanie prawidłowych lub zbliżonych do prawidłowych wzorców ruchowych.

W ramach projektu ,, Kompleksowe wsparcie dzieci z niepełnosprawnością ruchową w czasie Pandemii COVID-19’’ dbamy o potrzeby rodziców, opiekunów, dzieci, które uczestniczą w naszym projekcie. „Partner Fundacja PZU”.

Nasza kadra:

Koordynatorki: Jolanta Fień, Iwona Szczęch.

W ramach projektu ,, Kompleksowe wsparcie dzieci z niepełnosprawnością ruchową w czasie Pandemii COVID-19’’ dbamy również o rodziców, opiekunów, którzy maja zapewnione:

• Profilaktyka zdrowotna ćwiczenia usprawniające w grupie
  • Poradnictwo psychologiczne

Profilaktyka zdrowotna ćwiczenia usprawniające w grupie odbywają się w NZOZ ,, BETAMED” Beata Bednarska ul. Ofiar Katynia 15 w Rzeszowie. To, pod czujnym okiem fizjoterapeutki Beaty Bednarskiej rodzice maja możliwość skupienia się na swoich potrzebach ,zadbania o własne zdrowie.

Poradnictwo psychologiczne dla rodziców, opiekunów prowadzone jest przez Agnieszkę Twardziak Psycholog/Terapeuta https://www.facebook.com/profile.php?id=100057209569235

Otwarta na potrzeby pacjentów, dzięki fachowej wiedzy i pogodnemu usposobieniu, łatwo zjednuje sobie ludzi i zdobywa ich zaufanie. W swojej pracy kieruje się najwyższymi standardami i etyką zawodową. To pod okiem doświadczonej psycholog rodzice, opiekunowie otrzymują wsparcie, porady.

Indywidualne spotkania z psychologiem ( 60 min) odbywają się:

Konsultacje z psychologiem oferowane przez Fundację ,, APROBATA” są BEZPŁATNE.

„Partner Fundacja PZU”.

Zainteresowane osoby, które są uczestnikami projektu prosimy o kontakt telefoniczny lub e-mail w celu umówienia terminu spotkania:

Jolanta Fień tel. 605 638 882

e-mail : biuro@fundacjaaprobata.org.pl

Dzieci uczestniczące w ramach projektu ,, Kompleksowe wsparcie dzieci z niepełnosprawnością ruchową w czasie Pandemii COVID-19’’ maja zapewniona indywidualną terapię ruchową, która dobierana jest indywidualnie do potrzeb dziecka przez fizjoterapeutę.

Dzieci uczestniczą :

• w rehabilitacji w wodzie, która realizowana jest w Ośrodku Sportu i Rekreacji Pływalnia „Wodnik” w Głogowie Małopolskim
  • w rehabilitacji w Gabinecie Rehabilitacyjnym
  • za pomocą Ortezy rehabilitacyjnej typu DUNAG 02 tzw. Kombinezon kosmiczny.

„Partner Fundacja PZU”

Zapraszamy na FBhttps://www.facebook.com/Fundacja-Aprobata-2301004150113558

Fundacja ,, APROBATA ZAPRASZA DO UDZIAŁU W PROJEKCIE:

,,Kompleksowe wsparcie dzieci z niepełnosprawnością ruchową w czasie Pandemii COVID-19

W ramach projektu oferujemy:

Dla dzieci

• Masaże lecznicze 10 razy / 30min
  • Dzieci Indywidualna Terapia ruchem 10 razy / 45 min

Dla rodziców/opiekunów

• Profilaktyka zdrowotna ćwiczenia usprawniające w grupie ( 5 osób ) 8 razy/ 60min
  • Poradnictwo psychologiczne

WARUNKI UCZESTNICTWA W PROJEKCIE:

• dzieci do 18 lat posiadające orzeczenie o niepełnosprawności
  • 20 dzieci chorych na choroby reumatyczne, z niepełnosprawnością ruchową, opóźnieniem rozwoju psychoruchowego,
  • 20 rodziców, opiekunów, członków rodziny.

Uczestnictwo w projekcie jest bezpłatne.

Terminy rekrutacji: Nabór ciągły

Okres realizacji projektu: 19 maja 2021 – 20 listopada 2021