Serdecznie zapraszamy do zapoznania się z ważnymi informacjami w dobie COVID-19.
Na początku września, NFZ rozpoczął emisję cyklu filmów edukacyjnych „Bezpieczni w czasie epidemii”. Każdy z 10 odcinków dotyczy właściwych zachowań w różnych obszarach codziennego życia w dobie pandemii. Zaproszeni do projektu eksperci odpowiedzą na najczęściej zadawane pytania m.in. jak bezpiecznie się leczyć, gdzie szukać pomocy w razie nagłego zachorowania, jak podróżować, czy jak zadbać o zdrowie i kondycję. Patronami przedsięwzięcia są Ministerstwo Zdrowia i Warszawski Uniwersytet Medyczny.
W pierwszym odcinku cyklu, zaproszeni do współpracy eksperci rozprawią się z fake newsami dotyczącymi COVID-19, pokażą również, gdzie szukać wiarygodnych i opartych na dowodach naukowych informacji.
Każdy z filmów dotyczy innej sfery życia, na którą wpłynęła epidemia COVID-19. W odnalezieniu się w tej niełatwej rzeczywistości pomogą eksperci: m.in.: Bartłomiej Chmielowiec, Rzecznik Praw Pacjenta; prof. Zbigniew Gaciong, rektor Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, prof. Marcin Czech, dr Paweł Grzesiowski, a także znani dziennikarze i przedstawiciele organizacji non-profit: Ewa Błaszczyk czy Tomasz Rożek. Stałym elementem każdego filmu jest także głos pacjentów.
Wszystkie filmy można obejrzeć na kanale YouTube – Akademia NFZ.
Całość dostępna jest tutaj: https://www.youtube.com/playlist…
Premiera pierwszego odbyła się 2 września, kolejne publikowane są w cyklu tygodniowym:
1. Wiedza oparta na faktach
2. Higiena i bezpieczeństwo
3. Jak korzystać z podstawowej opieki zdrowotnej (POZ)?
4. Jak korzystać z opieki ambulatoryjnej (AOS)?
5. Jak korzystać z opieki szpitalnej?
6. W zdrowym ciele zdrowy duch!
7. Żywienie ma znaczenie!
8. Podróże bez ryzyka
9. Praca w nowej rzeczywistości
10. Nasza odpowiedzialność
Od pół roku wszyscy żyjemy w nowej rzeczywistości. Na nowo definiujemy „starą” higienę, przypominamy sobie dawno zapomniane zasady bezpieczeństwa w miejscach publicznych. Dezynfekujemy otoczenie w wymiarze nie do pomyślenia jeszcze rok temu. Nikt z nas nie wie, jak długo przyjdzie nam żyć w aktywnej obecności koronowirusa. Wiemy natomiast, że potrzebujemy świadomej i skutecznej troski o siebie nawzajem. W odnalezieniu się w tej niełatwej rzeczywistości pomagają zaproszeni do współpracy przy tworzeniu cyklu 10 filmów eksperci, którzy udzielają odpowiedzi na najbardziej nurtujące pacjentów pytania. Ważne, by cenne informacje m.in. jak w bezpieczny sposób korzystać ze świadczeń opieki zdrowotnej czy dlaczego ważne jest, by nie zaniedbywać badań profilaktycznych w czasie epidemii dotarły do jak największego grona odbiorców zwłaszcza pacjentów i ich rodzin.
Filmy edukacyjne są kolejnym elementem edukacyjnych i prospołecznych działań Narodowego Funduszu Zdrowia w dobie COVID-19. Pierwszym z nich było wykorzystanie Telefonicznej Informacji Pacjenta – całodobowej, bezpłatnej infolinii NFZ: 800 190 590, jako z jednego z głównych i wiarygodnych źródeł informacji o postepowaniu w przypadku zakażenia koronawirusem. Fundusz prowadzi też równolegle kampanię społeczną #MaskujSię, przypominającą o konieczności zachowywania dystansu i stosowania maseczek zakrywających usta i nos. W kampanię zaangażowali się artyści, dziennikarze oraz sportowcy. Autorem hasła #MaskujSię jest znany rysownik Henryk Sawka.